geimeris.com

blog'as apie žaidimus ir viską kas su jais susiję: naujienos, video, treileriai, top10, galerijos, humoras, straipsniai ir t.t.


Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Games and ReactionToronto universiteto mokslininkai neseniai tyrė veiksmo žaidimų poveikį žmogaus erdvės suvokimo jausmui ir aptiko du dalykus. Pirma, yra plyšys tarp erdvinės reakcijos (sugebėjimo greitai suvokti vaizdinę informaciją iš plataus vaizdinių lauko) tarp vyrų ir moterų. Antra, šis plyšys gali būti susiaurintas reguliariai, bet po neilgai žaidžiant kompiuterinius žaidimus.

Tyrėjai pasitelkė į pagalbą 20 paskutinio kurso studentų, kurių amžius tarp 18 ir 32 metų, ir išbandė jų erdvės suvokimą ir reakciją prieš ir po kompiuterinių žaidimų „treniruotės“. Viena studentų grupė praleido 10 valandų žaisdami refleksų testuotoją Medal of Honor: Pacific Assault, o kita grupė tiek pat laiko žaidė labiau atpalaiduojantį 3D labirintų žaidimą, pavadinimu Ballance. EA Games leidėjų šaudyklė pasirinkta dėl to, kad ankstesnis tyrimas atskleidė, jog pirmojo asmens šaudyklės daro įtaką tam tikriems erdvės suvokimo gebėjimams. O Atari leidėjų nesudėtingas galvosūkis buvo pasirinktas, siekiant nesukelti žaidėjams staigių emocinių pakitimų.

Atskiras eksperimentas parodė, kad abiejų lyčių žaidėjai (žaidžiantys daugiau nei keturias valandas per dieną) turi geresnę reakciją ir erdvės pojūtį nei jų nežaidžiantys kolegos. Deja, tarp nežaidžiančių (tų, kurie nežaidė jokio žaidimo paskutinis tris metus), tuose pačiuose testuose moterys pasirodė blogiau nei vyrai. Taip pat tiksliųjų mokslų specialistai pasirodė geriau nei menininkai.

Tyrėjai mano, kad net lenktynių žaidimai gali padėti treniruoti erdvės pojūtį ir reakciją. Jie žada labiau įsigilinti į šį tyrimą, pirmiausiai išbandydami lenktynių žaidimų poveikį vyresniems žmonės, kurių erdvės pojūtis ir reakcija dažnai sutrikusi. Tokie žmonės dažnai papuola į avarijas, dažniau nuo ko nors nukrenta ir susižeidžia. Mokslininkai žada ištirti, ar galima tokiems žmonėms skirti kompiuterinių žaidimų terapiją, kad sustiprėtų jų erdvės suvokimo ir reakcijos pojūčiai.

Tačiau mokslininkas Ian Spence teigia abejojantis ar šie tyrimai įsibėgės, nes bus labai sunku rasti rėmėjų. Pasak jo, dauguma žmonių mano, kad „tai negali būti tiesa. Kompiuteriniai žaidimai negali duoti žmogui naudos“ dėl kai kurių žiaurių ir agresyvių žaidimų daromos neigiamos įtakos žmogaus psichikai. „Tikiuosi mes gausime finansavimą, tačiau nemanau, kad tai bus taip lengva.“ – sakė jis.

[ Endy, PCGames.lt ]

Palikti komentarą

*