geimeris.com

blog'as apie žaidimus ir viską kas su jais susiję: naujienos, video, treileriai, top10, galerijos, humoras, straipsniai ir t.t.


Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Grand Theft Auto IVVieną rytą prieš einant į darbą teko proga išbandyti GTA IV apie 20min. Ar suerzintas rytinės saulės šviesos, kuri pro mano langus šviečia ganėtinai intensyviai (sunkiai bepadeda net žaliuzės) ar šiaip kad teturėjau tik keliasdešimt minučių iki kėblinimo į darbą, geimas pasirodė labai tamsus, beigi turintis tiek pačio veikėjo, tiek mašinos ganėtinai bjaurų valdymą.

Bet oh boy, jau senokai ant tiek bebuvo užkabinęs geimas, grįžęs po darbo paaukojau visą dieną žaidimui ir jo ‘pasaulio’ tyrinėjimui… Bet apie viską iš pradžių.

Siužetas nėra toks paprastas kaip gali pasirodyti žaidimo pradžioje. Niko Bellic, rytų europietis, atvyksta į Liberty City vedamas amerikietiškos svajonės. Atvykti į šį miestą Niko įtikino jo giminatis Roman’as, pamelavęs, jog jo laukia prašmatnus gyvenimas, daug moterų, sportiniai automobiliai ir kitos pasakos. Vėliau gi išaiškėja tikrosios priežastys kurių galų Niko visgi nusprendė atvykti į miestą.

01

Nežinau ką ir bemanyt, beveik visi reviews’ai lyg susitarę duoda geimui 10/10. Taip, žaidimas gerokai pakėlė sandbox‘inių open world žaidimų kartelę, kaip kad CoD 4 pakėlė FPS’ų, tačiau nepaisant to, žaidimui skyriau padorų žaidimo laiko įdirbį ir galiu teigti, kad yra dalykų geime, kurie suck’ina balls’us ir 10/10 vertinimas nėra visiškai teisingas ir išpūstas, kadangi tokio dalyko kaip tobulas žaidimas neegzistuoja, be to geimas turi tam tikrų techninių problemų, ypač PS3 60gigų versijos platformoje.

Suck’ino:

  • Niko dabar gali slėptis už sienos, ir iš ten išlįsdamas šaudyti į priešus. Cover’inimas tikrai nėra labai patogiai atliktas bei kartais jis gali pridaryti daugiau bėdos nei naudos. Jei priešas nuspręs išlįsti iš kambario, tu nespėsi atsiplėšti ir laiku atsisukti į priešą. Tais momentais jaučiausi tarsi lipalu priklijuotas prie sienos.
  • Free-aiming nusitaikymas nėra toks paslankus kaip tikėjausi, tačiau lock-on savo darbą atlieka sąžiningai. Turėdami lock-on galite naudoti ir free-aiming’ą neeidami į opcijas nusistatyti atvirkščiai, tereikia ne iki galo spustelėti LT.
  • Prie mašinos važiavimo reikia priprasti, jis realistiškesnis nei kad ankstesnėse dalyse. Pirmosios ‘tačkos’ sutinkamos žaidime steer’ina kaip velnias ir važiuoti jomis baisiai keblu. Pabandyk įsipaišyti į posūkį įsigazavęs ir suprasi ką turiu omeny. Problema sumažėja įsėdus į ‘tinkamą vairavimui tačką’, tačiau visgi mano manymu su vairavimu šioje dalyje truputėlį persistengta, o jei jau yra kam noro žaisti žaidimus su tikrai realistišku valdymu yra tam forzos ir granturizmai.

Ne’suck’ino:

  • Grafika su gerokai už’boost’intu lighting’u. Gal ji ir nėra one of the best, tačiau nėra ką ir lyginti su ankstesniųjų GTA žaidimo dalių grafika. Tiesa, prarenderintų filmukų čia nerasim, tačiau to ir nereikia, in-game filmukai yra pakankamai išraiškingi, veiduose matomos emocijos.
  • Story line’as – tai bene labiausiai mane kabinantis žaidimo aspektas, o šįsyk jį sustiprina dar labiau tai, kad Rockstar’as ne tik puikiai padirbėjo prie dialogų (dialogams labai tinka Niko ironiškas jumoro jausmas), tačiau ir tuo, jog žaidimo metu kartais turite galimybę žudyti ar nežudyti tam tikrus ‘taikinius’. Tas vienaip ar kitaip gali įtakoti žaidimą ir kai vėliau grajaus metu išsiaiškini, kad visgi padarei klaidą jį nušaudamas, permąstai vėl viską iš naujo, kas būtų jei paliktum jį gyvą ir pan. stuff‘as lendyte lenda makaulėn.
  • Muzonas geime off the hook(!), per Vladivostoką išgirsim čia ir Ruslanos eurovizinį gabalą, Gliukozą, Seriogą, per Rock Station’ą Queen’us, užgirdau ir vieną iš Guitar Hero gabalų… smagu. Ir visgi kas ką besakytų, GTA 3 gabalai 4eva, nors ir ‘skolinti’ iš Scarface filmo OST…
  • TV žiūrėjimas, pvz. „Men‘s room“ laida (lol). Reklamos čia ironiškos ir deda į dešimtuką.

02

Pats miestas alsuote alsuoja gyvybe, vienžo įspūdžio pilnos kelnės. Tad keletas pastebėjimų:

  • Mašinos vagimas vyksta išmušant stiklą ir sujungiant laidus, spaudinėjant RT tas vyksta kiek greičiau.
  • Mašina nutrenkus pestįjį lieka kraujo dėmės ant mašinos.
  • Žaidime yra taksi, kuriuos pamatę galime išsikviesti švilptelėję ir laikydami Y – įsėsti. Nice, tas labai pagerina geimeriams gyvenimą.
  • Metro stoty atsitrenkęs į išlipantį ruskį iš traukinio, jis man murmtelėjo ‘pašol pridurak nachuj’, deja buvau jau beįsėdąs ir beisbolkės nespėjau ištraukti :)
  • Mašinos po didelių sutrenkimų tiesiog užgesta ir jomis negali važiuoti toliau, o kad pamatyti sprogimo fejerverkus reikia daugiau pastangų nei kad ankstesnėse dalyse.
  • Iš važiuojančios transp.priemonės galim suvaryti kulipkų iš uziako į besivejančius bad boys‘us. Galim šaudyt tiek į pačius banditus, tiek į mašinos padangas.
  • Geime yra užkandinės, boulingas, strip klubas, interneto kavinė, comedy klubas Perestroika, smiginys (a.k.a. darts’ai), barai (galima nejuokais prisiliuobti).

Prisigėrimai vyksta paprastai. Pakviečia tave Roman’as baran r’škias, na ir po procedūros atlikimo tenka valdyti vos bepavelkantį kojas, griuvinėjantį Niko. Galite žinoma įsėsti į taksą/cab’ą iki Jums reikiamos vietos, tačiau kam vargintis jei galima pačiam sėstis už vairo ir aplamdžius porą desiatką stulpų privairuoti iki reikiamos vietos?

Žmonių-pėsčiųjų intelektas dabar kur kas aukštesnis, realistiškesnis. Jie gali naudotis mobiliaisiais telefonais – galima nugirsti įvairių pokalbių; geria gėrimus – atsitrenkus į tokį gėrėją, pameta gėrimą beigi apšaukia šunsnukiu; valgo traškučius; skaito laikraščius; sėdi ant pertvarų – priėjęs gali stumtelėti, vargšas tokiu atveju nudarda žemyn; naudotis skėčiais lietui prasidėjus. Yra benamių, prašančių išmaldos, besišildančių prie besikūrenančios dėžės ir pan. Beeinant gatve ir pamačius burgerių pardavėją, galima užsisakyti vieną, tuo pasigydant gyvybes, galima gydytis ir geriant iš sodos automatų.

03

Ką smagaus nuveikti be misijų vykdymo ar šiaip perėjus grajų? Keletas minčių:

  • Gan efektingai atrodo pagr.veikėjo atsitrenkimas lekiant mociku dideliu greičiu į kokią automobilių spūstį, tuomet skrenda Niko it paukštis, atsitrenkia ant vienos mašinos kapoto, po to ant kitos, dar praskrenda kelis metrus, trinkteli į asfaltėlį kelis sykius ir galiausiai dar kiek nudardėjęs apsiramina. Ir deja nieko nelieka kaip tik stebėti visa tai – kaip su kiekvienu atsitrenkimu mažėja gyvybės skalė. Beje, Niko taipogi gali išlėkti ir per priekinį stiklą!
  • Ruskius sakančius ‘pašol nachuj’ ir pan. negerus žodelius stumiam ant bėgių priešais važiuojantį traukinį.
  • Gavus snaiperinį ginklą, rasti vietelę su susibūrusiais ir kažko laukiančiais žmonėmis, susirasti patogią vietelę ir pradėti ‘medžioti pėdas’. Vaizdelis turėtų būti įdomus, juk visi vienu metu pradės šokinėti susiėmę už kojos.
  • Šaudymo skill‘o didinimui galima būtų patarti šaudyti galvon į važiuojančius motociklu.
  • Palaukti kol prie bankomato prieis žmogelis, nusitaikyti į jį ir išmelžti nemenką sumelę, neduos pinigų – įsodinam kulką, duos – taip pat.
  • Gauti 6 žvaigždutes ir nenumirti nuo cop‘ų kulkos 5 minutes, gausite achievement‘ą. Saugiausias būdas sprukti – bėgiais.

Tokie tatai būtų sadistiški pasismaginimai. O kaip Jūs leidžiate laiką Liberty City’je?

Žaidimo žemėlapis tikrai nėra toks didelis kaip San Andreas’e, o ir nieko keisto, tiek GTA content’o sutalpinti į DVD9 turėjo būti nemenkas iššūkis gamintojams, čia k’sakant ne Blu-ray laikmena, kuri geba talpinti iki 50-ies gigų…

Įdomumo dėlei šiek tiek statistikos apie bendrą parduotų GTA žaidimų kiekį visame pasaulyje: GTA 3 – 14.5mln. kopijų, GTA: Vice City – 17.5mln., GTA: San Andreas – per 21.5mln. Kaip matom, San Andreas a.k.a. ‘nigger edition’ yra sėkmingiausias GTA serijos geimas, pažiūrėsim kaip bus su GTA ketvirtąja dalimi, jei tendencingas augimas išliks, spėju apie ~27mln. turėtų paimt.

Tikiu, kad daug kas liko čia neišsakyta, pamiršta ar neišbandyta, tačiau overall būtų toks: labiausiai man patiko pats geimo scenarijus, savitas humoras, didelis dėmesys smulkiausioms žaidimo detalėms ir kaip visa tai įkomponuota į bendrą geimo apvalkalą, tas greičiausiai ir patraukė mano geimerišką dėmesį. Rekomenduojamas visiems be išlygų, maža to, tai vienas tų produktų dėl ko verta įsigyti konsolę!

1 komentaras “GTA 4 revjū a.k.a. sužinok daugiau” įrašui

  1. […] Bliamba, kol jos nebuvo, nė nenutuokiau kaip kartais man jos reikia. Ne tik žaidžiant GTA IV. Geimeris.com rašė, kad girdėjo kažką iš Guitar Hero. Taip tiesa. Liberty City Rock kartas nuo karto sugroja The […]

    Dievo režimas » GTAIV 10/10? Mitas? Realybė?

Palikti komentarą

*