geimeris.com

blog'as apie žaidimus ir viską kas su jais susiję: naujienos, video, treileriai, top10, galerijos, humoras, straipsniai ir t.t.


Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

RisenTaigi, Risen – naujas Pyranha Bytes, Gotikos serijos kūrėjo, darbas. Po išsiskyrimo su JoWooD’u ir neaiškaus Gothic frančizės likimo Pyranha Bytes žengė labai logišką, ir iš pirmų ~6 valandų sprendžiant, labai sėkmingą žingsnį. Žaidžiant Risen (parašytas net tuo pačiu šriftu, kaip Gothic – kyla panašus jausmas kaip mylints su savo žmonos dvyne seserimi, viskas kaip ir panašu, bet kažkas jaudinančiai naujo ir džiuginančio =) Risen yra Gothic 2 su „find and replace” random’u pakeistais keletą žodžių. Atrodo, kad čia buvai, tą matei, bet, pasirodo, kad ne! Tai visai nauja. Ar tai gerai? (tiesa pasakius šioje vietoje nustojau rašyt ir gurkštelėjau kavos, kad darkart pamąstyt, atrodytų, paprastą klausimą :) Taip. Man labai labai gerai. Gal todėl, kad Gotika buvo pirmas žaidimas po Might and Magic’o serijos kuris mane įtraukė taip, kad praleidinėdavau paskaitas ir aukodavau alaus gėrimo laiką ir suteikė begales džiugių jausmų, kuriuos sugriovė Gotika trečia (edit: po diskusijos su vienu newsgroup’o veikėju (baldoker), dėl kurios turėjau permąstyt savo šį teiginį, tenka pasitaisyt – Gotika trečia nenuvylė, ji nebesukėlė tiek pat gerų emocijų ir išgyvenimų, kuriuos vėliau suteikė tik WoW’as ir gerą mėnesį Age of Conan’as :) Todėl Risen mano galva yra labai, labai sėkmingas kūrinys, ištaisęs daug mažų nervinančių dalykų senojoj Gotikoj, kaipo kepimas tik po viena mėsgalį keptuvėj vienu metu, todėl kept 20 mėsų antroje Gotikoje būdavo tragedija. Taigi labai trumpai „plota’s”, „ne’spoil’inant” ir toliau pirmi jausmai (dar visai švieži… netiek jau daug ir miego buvo, kad atskirtų įspūdžius nuo šiandienos :)

Esi dar vienas no-name’inis vyrukas, matyt dievai tave myli, nes audrai sudaužius tavo laivą, esi išmestas į salą. Sala nėra tokia labai jau draugiška, ypač po to, kai iškilo (hence – risen :) keisti griuvėsiai iš po žemės. Ko pasekoje į salą suvažiavo sugūžėjo inkvizicija, kuri suvarė visus kaimiečius į miestą. kad nekaišiotų nosies kur nereikia, atsiprašau, dėl jų pačių saugumo ir pati apsiėmė tirt griuvėsius. Tas, be abejo, neitin patiko vietinei mafijai, kuri savo šaknis buvo suleidusi giliai į miesto valdžios sluoksnius ir sargus. O mieste šmirinėjant baltaskverniams (inkvizicijai ir jų žmonėms), kurie negana to dar ir uždraudė bet kokį laisvą judėjimą į/iš miesto, bet ir kiekvieną nusižengusį ar pagautą šmirinėjantį už miesto sienų, jie prievarta tempia į vienuolyną ir padaro savo pakalikais – sklinda kalbos, kad vargšeliams tiesiog praplauna smegenis. Negana to, užslinko baisinė audra, žvejai negali plaukt į jūrą. Pilnas miestas bedarbių kaimiečių ir žvejų, suvarytų čia inkvizicijos, ar uždaryti audros. Visas miestas – tai tiksinti socialinė bomba, kuri bet kuriuo metu gali sprogti. Kurią pusę pasirinksit Jūs? Save sukilėliais vadinančius paprasčiausius vagis ar save šventaisiais vadinančius baltaskvernius atėjūnus, kuriems, matyt, rūpi tik patiems prisiplėšt turtų iš iškilusių griuvėsių? Rinkitės atsargiai, nes nuo to priklausys Jūsų ateitis ir tobulėjimo galimybės.

470-risen_01.jpgTaigi, kolkas didžioji dalis žaidimo buvo praleista mieste, sprendžiant įvairias miestelėnų problemas, tiesa, daugiau net ne sprendžiant, o renkant informaciją apie abi puses. Taigi žaidimas nėra pats tinkamiausias norintiems 98% laiko praleist pwn’inant n00b’us mob’us.

Kalbant apie pwn’inimą, kovos sistema (kolkas nemačiau magijos) yra kažkuo panaši į senąsias Gotikas, bet šiek tiek skiriasi (edit: magiją mačiau ir ji, kaip ir visose Gotikose, bent kiek užkelta, tampa pwn’inimo įrankis, tiesa konsolei neturint spell’ų lock’inimo mygtuko – nėra taip pat lengva, kaip ant PC), gal aš nerandu reikalingo mygtuko, bet nerandu priešo lock’inimo mygtuko ant pulto (jė, pamiršau paminėt, kad maigiau x360 versiją – „džyzus” kaip buvo keista pradžioj Gotiką žaist su pultu, ale kažkaip apsipratau net prie über jautraus dešinio valdiklio), nes kartais važiuojant seriją, priešas strykteli kažkur į šoną ir „pišy prapalo”, kol apsisuki, suvalgai kelis smūgius, kurių kiekvienas nujama po gerus 30,35% gyvybės. O gal čia specialiai taip? Realistiškumui pridėt? (edit: su šaltaisiais ginklais lock’ina RT mygtukas, bet tai nereiškia, kad priešas nešoktelės į šoną ir nesuvalgys tavo nugaros (kas vilkų atveju yra literally – damn nature – you scary =) Lygiai taip pat nesugebėjau padaryt tos counter atakos su „Y”… nu fyg, vilkai mane sugrauždavo, o kiekvienas alkoholikas sumušdavo tik pradėjus bandyt, še tau ir herojiškumas :) (edit: counter ataka su Y visgi yra išmokstamas dalykas, t.y. keliant ginklo skil’lą, atsiranda tokie dalykai, o tai konsolinėje versijoje nepasakyta, tiesiog numetant fakelą ir ištraukiant ginklą tau pradeda pasakot kaip čia dabar paspaudęs Y, tu pradėsi counter’attack’int – gyvuliai, paaukojau ne vieną virtualią savo herojaus gyvybę kol atkasiau šią jų klastą :)

Kalbant apie realistiškumą – naktis Gotikoj, tfu, Risen’e (čia nėra pokšto lygio mistype’as, originaliam, newsgroup’iniam review buvau tiesiog parašęs Gotikoj, štai kiek jie panašūs…) yra naktis – gali bandyt vaikščiot, bet didžioji dalis liaudies miegos (kaip ir kitose Gotikose) ir svarbiausia, matomumas bus tragiškas! Nežinau kaip PC versijoje, bet konsolinėje nėra jokio ekrano pasišviesinimo, taigi arba lakstysi beveik nieko nematydamas, arba turėsi naudoti deglus, arba burtus, kurių pagalba matysi irgi ne tiek ir daug, arba tiesiog eik miegot ir lauk ryto – iš pradžių labai nervino, bet paskui, na gerai, dabar, rašant, tai atrodo labai neblogas realizmo įgyvendinimas.

470-risen_02.jpgKonsolinė versija

Kaip minėjau Gotika (vėl… RISEN’as, RISEN :) ant konsolės iš pradžių atrodė kaip makaronų valgymas chopstick’ais, bet kai pažaidžiau ilgėliau, atrodo, kad blyn, visai patogu. Gotika, kiek aš prisimenu, visą laiką turėjo priešo lock’inimo funkciją, taigi praktiškai normalus konsoliškumas. Inventorius gi toks keistas miksas tarp konsoliškumo ir PC. Konsolei jis na nėra toks patogus kaip norėtųsi, bet reiktų paklaust žmonių, žaidžiusių PC versiją, kaip ten, ar jis „ni ryba ni miaso” visur, ar jis padarytas šiek tiek nepatogiai konsolėms, nes tai visgi PC oriented geimas? Dėl dešinio valdymo mygtuko jautrumo ir dar dėl kautynių, dėl tamsos naktį ir pan., ilgai keikiausi ir sakiau, kad blyn, geriau būčiau ėmęs PC versiją, bet tada gavau achievements’us… achievement’ą „idiot” už trečią mirtį nukritus iš aukštai, dar vieną achievement’ą už surinktus 1000 aukso, dar vieną už kekšės apgynimą… Nu blyn, visgi esu šioks toks „achievement whore”, taigi žiūrėsim, gal bandysiu ant vienos sistemos praeit vienu keliu, ant kitos kitu :)

Kas mane labiausiai nudžiugino ir nustebino tuo pačiu metu – nepamačiau kol kas nei vieno bug’o, kas Pyranha Bytes kūrinyje yra panašu į tai, kaip pravažiuot pro Kauną ir nepamatyt nei vieno kebabų kioskelio :P Vienu žodžiu, jei jau pasikeitė Pyranha Bytes – ir Kaunas turi šansą! (edit: gerai jau gerai, paskubėjau – bug’ų yra. Yra net tokių, kurie užkabina konsolę ir reikia ją išjungt… džyyyzus kokį šoką gavau pirmąkart taip nutikus, beveik pradėjau rėkt „don’t you RRoD on me!”, bet tikrai ne tiek ir išskyrus tuos kelis kartus, kai užsikabino visa konsolė – jie nėra labai baisūs ar per daug badantys akis :)

Pasiūlymas žaisiantiems – save’inkitės dažnai, nesvarbu, kad autosave’ai atrodo baisiai dažni, deja, taip atrodo iki tol, kol pirmąkart numiršti, o auto save’as buvo kažkur prieš pusvalandį :)

Pirmo žvilgsnio įvertinimas 9.5/10

P.S. mano žmona dvynės sesers neturi =)

Toxis

7 komentarai(-ų) “Risen įspūdžiai” įrašui

  1. Tai sakai AoC metei…

    Nerijus

  2. Nerijau: nius kolkas:) Ash dar tikiuosiu grishiu, kolkas tiesiog labai daug singlu isheina, kuriuos noresiu pabandyt:)

    Toxis

  3. Inventorius toks pat ir ant PC versijos. Tik kazkokio tai nepatogumo tame nepamaciau. O zaidimas tai is tikruju nerealiai itraukiantis.

    VanBuren

  4. Beje aciu uz pirmaji LT Risen review:) Aisku keista, kad viskas pasirode tau ok X versijoj, nes kiti labai peikia ja. Mol labai skiriasi i blogaja puse nuo PC versijos.
    Grafikos palyginimas: http://www.gamer.ru/games/579-risen/posts/21497

    VanBuren

  5. Grafika tikrai skiriasi ir stipriai pc versijos labui, bet rpg man grafika niekad nebuvo rodiklis – hell, ash vinai neseniai dar kart perejau might and magicVI:) ir laukiu nesulaukiu entuziastu kuriamo pratesimo (kas nezhino -> http://www.thegaminguniverse.com/forum/index.php?board=211.0 ) taigi grafika, svarbu, kad ji negrauzhtu akiu – niekad nera lemiamas dalykas:) Kas del skirtumu – pasirodo yra vienas labai didelis palengvinimas konsolei (sakyciau kaip kompensacija uz tikrai sunkesne kovos sistema) – konsoleje kai atsidarai meniu kovos metu, gali sau ramiai uzkandziaut obuoliais ir kepta mesa ir duona, kol oponentas nerimastingai trepsi kojyte ir rodo i laikrodi:) T.y. konsolineje versijoje ieimas i meniu veikia taip pat kaip ir senosiose gotikose, kai pc versijoje tave toliau sekmingai kapoja:)

    Toxis

  6. seip,Gothic nemire jis atgime i ketvirtaja daly su kitu pavadinimu kuris yra:Arcania A tale of Gothic ar panasei kaskas taip kad jis nemire tik pakeite pavadinima

    papadogas

  7. ar yra pirkt rusisku vertimu? nes kitaip nesuprasiu pokalbiu. Kur gaut zaidima?

    siga

Palikti komentarą

*