geimeris.com

blog'as apie žaidimus ir viską kas su jais susiję: naujienos, video, treileriai, top10, galerijos, humoras, straipsniai ir t.t.


Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Warning: Use of undefined constant IMG_SWF - assumed 'IMG_SWF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hb00760/domains/geimeris.com/public_html/wp-content/plugins/LazyImageLayout.php on line 328

Dante's Inferno vs. BayonettaŽadėjau papaišyt šių dviejų naujienų 1 on 1 palyginimą, taigi tą ir pasistengsiu padaryt. Tiesa, maniškis palyginimas bus ne eilinis (atsiprašau už nekuklumą), aš lyginsiu dvi kultūras, nes mano manymu, tai retai pasitaikanti galimybė, kai dvi visai skirtingos kultūros praktiškai vienu metu kalba apie tą patį reiškinį iš savų perspektyvų. Šie du žaidimai ne tik parodo skirtingų kompanijų skirtingus požiūrius ar galimybes, šie du žaidimai nuostabiai iliustruoja skirtingų kultūrų požiūrius.

Kodėl, galėtų paklaust koks nekantresnis skaitytojas, jis kliedi apie kažkokias kultūras, kai čia tiesiog du „beat-em-up/hack’n’slash” žaidimai?! Ar jis visai pablūdo?! – galėtų paantrint kitas tautietis, skubantis diagnozuoti visų aplinkinių ligas. Palaukit, nusiraminkit, ir pažiūrėkim į šiuos du žaidimus išvertę jiems kailinius.

Taigi, įsijungę Bayonetta, mes pamatysim hyper seksualumu trykštančią raganą, kuri spardo, muša ir pjausto angelus? Padedama velnio?! Ir tai mūsų pagrindinis protagonistas? Gerai jei jūs piktas laisvamanis kaip aš ir angelų spradymas jums sukelia didelę šypseną. Bet palaukit, kas čia? Ši gašli besiranganti ragana, vargšus angelus negana visko dar ir „damušinėja” pasinaudodama stilizuotais viduramžių kankinimo įrankiais? Ir galų gale pasirodo, kad ne tokia ji ir bloga? (Nesijaučiu nieko iš’spoil’inęs, manau tai yra aišku nuo pat pradžių :) Kas čia per kliedesys?! – galėtų surikt koks nors jautrios sielos krikščionis (WTF – vertimas šiuolaikiniam jaunimui :) Bet neskubėkite smerkti, tuojau viską pasistengsiu paaiškint…

470-dante_vs_bayonetta_01.jpgPrieš tai peršokame trumpam į Dantę, kurio plačiau, manau nei vienam nereiktų pristatynėti, nes manrods „Dieviškoji komedija”, jei nėra privalomas kūrinys mokykloje, tai bent jau apie jį tikrai pasakojama. Žaidimo kūrėjai šiek tiek pakeitė kūrinio „plot’ą” ir Dantė patapo „kryžiuočiu” (turiu įspėti, kad kryžiuotis tik praktiškai mums, lietuviams ir be abejo arabams, sukelia neigiamus jausmus, europiečiui – tai viduramžių didvyrio sinonimas, na, bent jau toks buvo. Ir visa jo kelionė per pragaro ratus įgauną kitą prasmę – kova už meilę ir kaltės išpirkimas). Bet nesiplėsiu apie turinį, tik paminėsiu, kad jis velniškai gerai sukaltas. Taigi, jei Bayonettos grafika buvo šviesi ir žaisminga, čia viskas priešingai, čia vyrauja groteskas ir gotika. Nuostabiai sukurti pragaro ratai (na su keliais trūkumais) ir labai, sakyčiau, gerai parodytas 13/14 amžių supratimas apie nuodėmę :)

Taigi, prie ko čia Bayonetta?! – nekantraut jau galėtų pradėt ir kantresnieji skaitytojai. Ogi prie to, kad Bayonetta imho yra geriausias pavyzdys kas būtų, jei krikščionybė būtų atsiradusi rytų kraštuose. Kaip žinia, daugelis dalykų tiek japoniškajame šintoizme, tiek tam pačiam hinduizme yra dvilypiai ir ta pati dievybe gali būti meilės, švelnumo ir karo žudymo bei pykčio deive (imho dievulius ten kūrė vedę vyrai :) Taigi, Bayonettoj iš vienos pusės susipina tas dvilypumas (ar verčiau daugialypiškumas, netgi Kami esencija) ir jei bandyt lįst po hyper seksualumo išore – galima rast tokią, na sakykim, psiaudo alternatyviąją realybę – kas būtų, jei krikščionybę būtų sugalvojusi rytų kultūra (na ir be abejo, jei fizikos dėsnius būtų kūręs 15-metis animės fanas… o ir, tiesa pasakius, visk kita, pradedant moters kūnu, baigiant pasauliu :) Mane kažkaip net sužavėjo tas šaržuotas žiaurumas, kuris nėra žiaurus (turiu omenyje „torture” atakų naudojimas, iš kurių visos yra neišpasakytai žiaurios, bet Bayonettoje jos linksmos), kurį keleriopai užgožia seksualumas.

470-dante_vs_bayonetta_02.jpgJei kalbėt apie mechaniką, abu turi savų pliusų ir minusų. Bayonettą aš galų gale perėjau ant lengviausio, nes vien medium’ui tau reikia būt „button mashing’o” trečias danas. Šioje vietoje Dante’s Inferno mano supratimu visa galva aukščiau. Čia kombinacijos paprastesnės ir super gerai įgyvendintos. Tiesa, Bayonettoj man labiau patiko bosų kovos, jos tokios neišpasakytai chaotiškos ir teikiančios begalę džiaugsmo, kai Dantėje šiek tiek užknisančiai pasikartojančios. Bet kažkaip tas užknisimas, bent jau man praktiškai nespėdavo pasireikšt :) Bayonettoj nervindavo kai kurie quick event’ai, Dantėj – idiotiškos autosave’ų vietos arba kai Boss-fight’e įgriūdavai į kokią lavą, dėl „užsigliučinusios” boso magijos. Bet tai tik niuansai. Imho vienareikšmiškai Dante įrodė, kad vakarai gali kurt „japoniško stiliaus” hack-n-slash’us” ne ką blogiau, o imho ir net geriau už pačius japonus.

Dante – 9.8. Už nerealią atmosferą ir gerą gameplay’ų.
Bayonetta – 9.2. Šiaip būtų ir visi 9,5, bet tada Dante šioj draugijoj neatrodytų taip gerai :)

Toxis.

7 komentarai(-ų) “Dante vs. Bayonetta arba Vakarai vs. rytai!” įrašui

  1. Kažką panašaus pradėjau ir niekaip nebaigiu pats rašyt :(. Tiesa labiau per Bayonetta prizmę.

    Artojas

  2. man kazhkaip keista, kad dantei tiek gausiai nedaug duoda didieji zhurnalai ir portalai. Kodel butina i ji zhiuret per god of war prizme? juk i kiekviena fps’a nezhiurima kiek jis geresnis/blogesnis uzh doom’a? Taip, gale jis (dante) shiek tiek susilpneja – tie trial’ai ish vis belekas, bet neskaitant to, pats zhaidimas, labai labai atmosferishkas ir turintis labai idomiai modifikuota dievishkosios komedijos siuzheta.

    Toxis

  3. God of War prizmė tai nedvejotinai pre release Hype’o padarinys. Niekas apie jį nekalbėtų, bet kad spauda jau žaidžia GOWIII tai ir… Kitas niuansas Dantės marketingo kampanija. Humor sence free asmenys pasijuto užgauti, o vidutinybės pasijuto galy nerti į filosofinius Booth Babes gyvenimo subtilybių apmąstymus. Sumeti visa tai į vieną katilą ir gauni neigiamą išankstinę nuostatą. Dažnu atveju ją nurungti sunku. O čia dar biblija įvėlė… Dantės dar nemačiau anyway, tai čia toks bendro pobūdžio spėjimas.

    Artojas

  4. farsas neaiskios substancijos tas dante. viskas ten ivelta ir sumalta ir kartu nieko nera.

    ZZ1

  5. Šiandie peržiūrėjau „Dante’s Inferno: Animated” – viskas susidėliojo į savas vietas, tad dabar galima užtikrintai pradėti žaisti žaidimą. Bet… prieš tai BioShock 2 ‘damušimas’ ;)

    ZeaLot

  6. ZZ1:
    Hm, na imho Dantes vienas ish stipriausiu dalyku (be atmosferos) yra butent istorija – ne tiek istorija, bet pati protagonisto savimotyvacija, kuria ish pat pradzhiu palaikai, o sulyg kiekvienu nauju faktu, musu herojus atrodo vis mazhiau herojus ir vis labiau vertas to pragaro i kuri jis yra ishsiustas (fak, jau ir kalbet kaip religious-nut pradejau:)
    Artojau: O apie shita nepagalvojau (nesujungiau tashku shitam paprastam puzzle:), kad gi ir pats GodOfWar tuojau isheina:)

    Toxis

  7. Gal tau galvoj negera?
    pradzioj pereik abu zaidimus tada vertink!!Dante absoliutus sudo gabalas , nes viskas labai sumalta, bayonetta palyginus su dante 2 kartus geresne. jei nepatinka mano nuomone paziurek kaip kiti saitai vertina.O jei bayonettos istorijos nesupranti tai siulyciau angliskai pasimokit.

    pupis3578

Palikti komentarą

*